Ελληνικά|English

Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής "Βίλχελμ Ράιχ"

Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας & Ανάλυσης του Χαρακτήρα

/ Αρχική / Ποιοί είμαστε / Θεωρητική και Επιστημονική Τεκμηρίωση

Θεωρητική και Επιστημονική Τεκμηρίωση


«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι σωματικές θεραπείες προέκυψαν μέσα από το δρόμο που άνοιξε στην ψυχολογία η φροϋδική ψυχανάλυση. Άλλωστε, τόσο ο W. Reich όσο και ο Fritz Perls, ο εμπνευστής της θεραπείας Gestalt, ήταν ψυχαναλυτές. Οι μελέτες των Breuer και Freud για την υστερία, μια ψυχική νόσο με κατεξοχήν έντονα σωματικά συμπτώματα, αποτέλεσαν, ως γνωστό, τη θεωρητική και κλινική βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε η ψυχανάλυση. Η ανακάλυψη ήταν συνταρακτική: Το σώμα δεν είναι μόνο σωματικό, δεν έχει μόνο αισθητηριακές και κιναισθητικές λειτουργίες, δεν αισθάνεται μόνο: έχει και την ικανότητα να «μιλάει», αλλά και να θυμάται. Άρα, εγγράφεται σε μια ιστορία, εκείνη του υποκείμενου, και συνδέεται με το λόγο, με την επιθυμία και με το ασυνείδητο, (υπογρ. δική μας).
Είναι γεγονός, ότι για πολλά χρόνια η επίσημη ψυχανάλυση έδειξε να μεροληπτεί ως προς αυτό που ήταν η κορυφαία και η πιο ρηξικέλευθη από τις καινοτομίες της: απέναντι στην ιδέα μιας δομικά ισότιμης ενότητας σωματικού και ψυχικού, που εκείνη εισήγαγε στην επιστήμη της ψυχολογίας, η ψυχανάλυση έμοιαζε να υποβαθμίζει την πρωτογενή αξία του σωματικού, στην προσπάθεια της να το «υποτάξει» πλήρως στο ψυχικό και στο φαντασιωτικό. Την τελευταία μόλις δεκαπενταετία, με αφορμή κυρίως τις αλλαγές στο περιπτωσιολογικό τοπίο της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας, που αντανακλούν μια έξαρση των ψυχοσωματικών, των ναρκισσιστικών και των μεταιχμιακών διαταραχών, αλλά και υπό την αιγίδα των πιο πρόσφατων κεκτημένων της νευροβιολογίας, οι ψυχαναλυτές είναι σαν να ανακαλύπτουν ξαφνικά και να θέτουν στους εαυτούς τους ερωτήματα που είχαν απασχολήσει τον W. Reich πριν από 70 περίπου χρόνια...» (Κλήμης Ναυρίδης, καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον Πρόλογο του βιβλίου της Κλορίντα Λουμπράνο - Κωτούλα και της Μαριλένας Κόμη «Η Ομάδα, το Σώμα και η Ψυχοθεραπεία» (εκδ. «Θυμάρι»).

Στον πρόλογο του ίδιου βιβλίου, ο καθηγητής Jerome Liss αναφέρει: «Διάσημοι ερευνητές όπως ο Gerald Edelman (βραβείο Νόμπελ), ο Jose le Doux και ο Edmund Rolly έδειξαν, ότι η συναισθηματική και νοητική ζωή εξαρτάται από ασυνείδητες λειτουργίες του κατώτερου εγκεφάλου. Αυτές οι ασυνείδητες λειτουργίες βρίσκονται σε κοινά κυκλώματα με τις σωματικές εμπειρίες.

Μια ψυχοθεραπευτική δουλειά προσανατολισμένη στο σώμα, δημιουργεί θετικά ερεθίσματα στο μυϊκό κινητικό μας σύστημα καθώς και στο σπλαχνικό (γαστρεντερικό) σύστημα αναπλήρωσης της ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αλλαγή –προς το φυσιολογικότερο– των συναισθημάτων και των νοητικών λειτουργιών με μια παράλληλη αύξηση της ζωτικότητας του σώματος. Η μακρόχρονη, λοιπόν, δουλειά μιας σωματικής ψυχοθεραπείας βρίσκει υποστήριξη όχι μόνο στον Ράιχ και τους σωματικούς ψυχοθεραπευτές, αλλά και στην πρόσφατη νευροφυσιολογική έρευνα.

Η βασική υπόθεση της σωματικά προσανατολισμένης ψυχοθεραπείας είναι ότι το σώμα εμπεριέχει τα βασικά στοιχεία ενός συναισθήματος, την ενέργεια του, την έκφρασή του, τα εμπόδια και την επίλυσή τους. Δηλαδή το σώμα έχει μνήμη, ιστορία, συναισθήματα και εκφράζεται με τη δική του γλώσσα, τη γλώσσα του σώματος, για την οποία μιλούν όλοι σήμερα. Άρα οι μέθοδοι που ενεργοποιούν το σώμα βοηθούν το άτομο που έχει λ.χ. κατάθλιψη, άγχος ή πανικό, να αντέξει και να υπερβεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, χρησιμοποιώντας τη ζωτικότητα του σώματος και τις φυσικές του κινήσεις». (Jerome Liss, ψυχίατρος, καθηγητής του Πανεπιστημίου La Jolla, Ελβετία, σύμβουλος ONU)

Σήμερα η Σωματική ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει στο εσωτερικό της πολλές προσεγγίσεις οι οποίες μοιράζονται τον ψυχοδυναμικό της προσανατολισμό –παραμένει μια θεραπεία βάθους– και τις σωματικές τεχνικές. Είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Θεραπευτικά και εκπαιδευτικά Ινστιτούτα λειτουργούν στην Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική. Μερικοί από τους κλάδους της είναι η Χαρακτηραναλυτική Νευροφυτοθεραπεία (O. Raknes, F. Navarro, C. Lubrano, G. Ferri, X. Serrano), η Βιοενεργειακή ανάλυση (A. Lowen), η Βιοσυστημική (J. Liss), η Βιοδυναμική ψυχολογία (G. Boyesen), Η Βιοσύνθεση (D. Boadella) κ.ά.

Με εκπροσώπους από τις παραπάνω προσεγγίσεις συνεργάζεται, από την αρχή της ίδρυσής του το Ε.Ι.Ν.Α. (βλ. διεθνείς συνεργασίες).« Επιστροφή(c) copyright 2010, Κέντρο Ράιχ FNGNET Logo

Παρακαλώ αναβαθμίστε το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε για περιήγηση στον παγκόσμιο ιστό.

Αν βλέπετε αυτό το μήνυμα, χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer 6, ένα πρόγραμμα που κυκλοφόρησε το 2001 και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του σύγχρονου ίντερνετ. Για μια σωστή εμπειρία πλοήγησης, συνιστούμε ανεπιφύλακτα ένα από τα ακόλουθα (δωρεάν) προγράμματα: